• Elisabeth Broekaert

  °1964

  Elisabeth Broekaert volgde film en fotografie aan de Koninklijke Akademie voor Schone Kunsten in Gent. Ze voelde zich meteen aangesproken door het documentaire werk van fotografen als onder anderen Robert Frank, Bruce Davidson en Mary Ellen Mark, bij wie ze een workshop volgde.

  http://www.elisabeth.broekaert.com

  Na haar studies trok ze met een beurs van The British Council naar Newport, Wales, waar ze zich ging specialiseren in documentaire fotografie aan het gerenommeerde Gwent College of Higher Education, en les kreeg van onder anderen Magnum-fotograaf David Hurn en Daniel Meadows.

  De foto-essays die ze in haar Engelse tijd maakte van de moeder-en-baby-afdeling van de Askham Grange gevangenis in York, of van de fans van de koninklijke familie, of van de Britse western-scene, werden alle gepubliceerd in The Sunday Correspondent.

  Na haar thuiskomst ging Elisabeth Broekaert voor verschillende kranten en de meest uiteenlopende tijdschriften werken als freelance fotografe.

  Elisabeths grootste passie is de documentaire fotografie gebleven. In 1994 ontving zij als laureate van de Belgische Stichting Roeping een stipendium. Ze trok in 1995 naar Maine, een verarmde staat in het noordoosten van de Verenigde Staten, om er een portret van de familie Moulton te maken, die gepubliceerd werd in De Standaard Magazine en in het Nederlandse tijdschrift Amerika. De reeks De wereld van de Moultons werd geselekteerd voor de Provinciale Prijs voor Fotografie Antwerpen en kreeg de Prix RTBF in het kader van de 12e Prix National Photographie in het Musée de la Photographie in Charleroi.

  In 2000 werd Let’s stick together , haar reeks over huwelijksrituelen in Vlaanderen, tentoongesteld in het FOMU Antwerpen en als boek uitgegeven door het VPMA.

  Vlees is het mooiste werd een boek met naaktportretten en gedichten over anatomie, zintuiglijkheid, intimiteit, erotiek en al wat ons lichaam om het lijf heeft. De bloemlezing werd samengesteld door Bart Moeyaert (uitgeverij: Davidsfonds/Querido 2007).

  Elisabeth combineert haar documentair werk met opdrachten binnen de kunstwereld, architectuur, mode en publiciteit. Ze werkt en woont in Antwerpen, samen met haar partner, dochter en zoon.

  F
  V