NIEUWS

 • 15/03/2012Bekendmaking | 2de lichting Stadsfotograaf Antwerpen (2012-2013)
  Bekendmaking | 2de lichting Stadsfotograaf Antwerpen (2012-2013)


  Midden december 2011 heeft de vzw Stadsfotograaf Antwerpen een oproep naar een nieuwe lichting stadsfotografen gelanceerd om vandaag op 15 maart van start te kunnen gaan.  Nadat de eerste lichting stadsfotografen Dan Zollmann, Patrick de Roo, Maarten Vanden Abeele, Alex Salinas en Elisabeth Broekaert het pad hebben geëffend, kan de fakkel worden overgedragen naar de volgende stadsfotografen de komende twee jaar.

  De vzw was blij met het groot aantal inzendingen voor deze nieuwe lichting.  De kwaliteit van de portfolio’s was merendeels hoog van kwaliteit, wat de selectie zeker niet vereenvoudigd heeft. Alle ingestuurde deelnames werden onderworpen aan het kritsiche oog van een heterogeen selectiecomité, bestaande uit Antwerpse afgevaardigden uit diverse disciplines, met een zeer eigen visie. Dit met als doel de inzendingen vanuit een breed en kritisch perspectief te beoordelen. De juryleden voor deze lichting waren Dorian Van Der Brempt (Directeur deBuren), Kaat debo (Directrice ModeMuseum Antwerpen), Gautier Platteau (Uitgever) en Roger Szmulewicz (Initiatiefnemer vzw en zaakvoerder galerij Fifty One Fine Art Photography). Unaniem zijn er 11 stadsfotografen Antwerpen gekozen.

  De laureaten zijn:

  David Ameye
  Jef Beirinckx
  Karin Borghouts
  Frederik Buyckx
  Sanne De Wilde
  Jasper Léonard
  Charlotte Lybeer
  Sigrid Spinnox
  Michel Vaerewijck
  Dave Van Laere
  Stany Dederen

  Ook deze voltalige kersverse ploeg zal de komende twee jaar op een heel eigen manier Antwerpen visueel trachten vast te leggen. Deze nieuwe blikken op de stad worden in eerste instantie gebundeld en simultaan gedeeld op de website en de gelijknamige fb-pagina. Het beeldmateriaal van allebei de lichtingen zullen zichtbaar zijn op de site. Op die manier zal de diversiteit in de imagebank des te groter worden en op sociologisch vlak des te interessanter worden. In een later stadium zal er met hun oeuvre ook naar buiten getreden worden.

  Vooreerst is er de beurt aan de eerste lichting stadsfotografen die naar buiten zullen treden tijdens de komende zomer 2012.  Het oeuvre zal o.a. zichtbaar zijn als aankleding voor de renovatiewerken van de Kathedraal, een tentoonstelling in het Fotomuseum Antwerpen en in de galerij Fifty One Fine Art Photography. Een gelijknamig naslagwerk zal door Lannoo uitgeverij eveneens uitgebracht worden.  Groet,

  Vzw Stadsfotograaf Antwerpen
  V