De vzw Stadsfotograaf Antwerpen dient om het collectief geheugen van de stad visueel vast te leggen en een fotoarchief te creëren op lange termijn. Om de diversiteit, veelzijdigheid en talent te kunnen garanderen, worden er tweejaarlijks nieuwe stadsfotografen aangesteld.

Het ontstane fotoarchief is bedoeld voor alle Antwerpenaren, cultuur- en kunstminnende bewoners en bezoekers, fotografie liefhebbers en als naslagwerk voor onze toekomstige generaties. Op lange termijn zullen de beelden dus functioneren als een collectief geheugen van de stad.


Stadsfotograaf Antwerpen 2015-2017:

Sacha Jennis, Dieter De Lathauwer, Myriam Vertenten, Lara D’hondt en Ksenia Galiaeva zijn de vijf laureaten die de komende twee jaren de titel Stadsfotograaf Antwerpen dragen. Het MAS en de vzw Stadsfotograaf Antwerpen lanceerden net voor de zomer een zoektocht naar fotografen die de stad met een sterke en eigenzinnige blik in beeld brengen. Uit bijna 300 inzendingen werden deze vijf namen geselecteerd.
 
Het is de derde oproep die de vzw Stadsfotograaf Antwerpen lanceert om de stad van vandaag in beeld te brengen om het visueel geheugen te voeden. Bijna 300 fotografen, zowel uit het professionele circuit als de liefhebber, stelden zich kandidaat om in dit project mee te stappen. Een jury bestaande uit Joachim Naudts (FoMu), Frederik Vergaert (Lokaal 01) Roger Szmulewicz (Gallery Fifty One) en Lieve Willekens (MAS) selecteerden uit de inzendingen vijf fotografen die gedurende twee jaar lang de titel stadsfotograaf dragen. Hun opdracht is de stad Antwerpen op een prikkelende manier in beeld brengen. Een selectie van dit nieuwe materiaal wordt opgenomen in de collectie van het MAS, die hiermee het leven in de stad Antwerpen voor de toekomstige generaties wil documenteren.
 
Minstens vijf foto’s per stadsfotograaf zullen worden opgenomen in een digitaal archief. Dit archief wordt toegevoegd aan de MAS-collectie en zal op deze manier ook het visuele geheugen, dat de toekomstige generaties aan de stad Antwerpen overhouden, beïnvloeden.
Het MAS organiseert in 2017 een tijdelijke tentoonstelling met bijhorende publicatie waarin de resultaten van de stadsfotografen van de lichtingen van 2013 en 2015 centraal zullen staan.


Stadsfotograaf Antwerpen 2012-2017:

Via eenzelfde soort selectiecomité, bestaande uit Dorian Van Der Brempt, Kaat Debo, Gautier Platteau en Roger Szmulewicz, zijn er unaniem 11 stadsfotografen Antwerpen gekozen.
Deze zijn: David Ameye, Jef Beirinckx, Karin Borghouts, Frederik Buyckx, Sanne De Wilde, Jasper Léonard, Charlotte Lybeer, Sigrid Spinnox, Michel Vaerewijck, Davy Van Laere en Stany Dederen.

Ook deze voltalige ploeg zal de komende twee jaar* op een heel eigen manier Antwerpen visueel trachten vast te leggen. Deze nieuwe blikken op de stad worden in eerste instantie gebundeld en simultaan gedeeld op de website en de gelijknamige fb-pagina.

*De tweede lichting stadsfotografen wordt uitzonderlijk verlengd tot 2017.


Tentoonstellingen en publicatie zomer 2012:

De stadsportretten van de eerste lichting stadsfotografen worden in de zomer van 2012 tentoon gesteld in het FotoMuseum Antwerpen, in galerie Fifty One Fine Art Photography en in situ aan de Kathedraal Antwerpen (kant Blauwmoezelstraat).

FoMu | opening: 21 juni 2012 - tento: 22 juni - 30 september 2012
Fifty One Fine Art Photography | opening: 23 juni 2012 - tento: 26 juni - 28 juli 2012
In Situ Kathedraal Antwerpen | 15 juni - 15 december 2012 

De foto’s worden eveneens gebundeld in een gelijknamige publicatie door uitgeverij Lannoo. De officiële voorstelling van het boek zal plaatsvinden tijdens de opening van de tentoonstelling in galerij Fifty One Fine Art Photography te Antwerpen.


Stadsfotograaf Antwerpen 2010-2011:

De eerste lichting bestond uit vijf stadsfotografen: Maarten Vanden Abeele, Patrick de Roo, Elisabeth Broekaert, Dan Zollmann en Alex Salinas. Deze selectie is gebeurd door een heterogeen selectiecommité, bestaande uit Antwerpse afgevaardigden uit diverse disciplines, met een zeer eigen visie, om de inzendingen vanuit een breed en kritische perspectief te beoordelen. Bestaande uit Dorian Van der Brempt, Filip Arickx, Bernard Dewulf en Roger Szmulewicz.

Gedurende twee jaar heeft ieder van hen de stad Antwerpen door hun lens vastgelegd. Het resultaat is een uiteenlopend stadsportret met diverse invalshoeken. Deze foto's kunnen ten allen tijden geraadpleegd worden op de website (onder stadsfotograaf/archief).